2022

Aquesta pàgina té el seu precedent en un web creat el 23 de setembre de 2014. Atesa la situació originada el 2020 arran de la pandèmia global per COVID-19, i tot seguint les instruccions de la rectora de la Universitat de València en ordre a la reconversió digital de l’ensenyament a la UV, fou rellançada el 23 de març d’eixe any com a comunitat virtual per als membres de l’assignatura ‘Introducció a la Filosofia Antiga’ a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València.

El web s’il·lustra amb alguns escorços del fresc de Raffaello Sanzio L’escola d’Atenes; testimonia el reviscolar de la tradició clàssica que nodrí el Renaixement, escenari en particular del gran revifament platònic. L’altra font de les imatges és el film d’Alejandro Amenábar Ágora. La seva protagonista, Hipàtia d’Alexandria, encarna la recepció tardana de la immensa riquesa cultural de l’antiguitat: de la cosmologia de Plató a l’ontologia d’Aristòtil, tot passant per tries – nosaltres les anomenaríem avui “existencials” – que en molt recorden la petjada de les escoles hel·lenístiques i que reflecteixen l’esguard interior conreat per Plotí. Llavors podem considerar-la, des de ja mateix, companya i guia en el nostre camí.

Tutto andrà bene, “tot anirà bé”, ha sigut el lema de la resistència popular a la pandèmia: tornarà la primavera, i ens trobarà treballant. Amb aquest web fem servir mitjans contemporanis per a reforçar el nostre treball al voltant del pensament clàssic. Així, l’avui i el passat es donen la mà i nosaltres esdevenim l’àgora vivent d’eixe diàleg a distància de segles.

Pedro Jesús Teruel
Professor titular, departament de Filosofia
València, 27 de gener del 2022
pedro.teruel@uv.es

 

 

Darrera actualització: 27.01.2022. 
© P. J. Teruel, 2021-2022. Tots els drets reservats.

 

.

.

.

.

.

.

.

Darrera actualització: 27.03.2020.